Olympijské hry 2013 zahájeny!

27.07.2013 15:00

V pátek večer jsme se rozloučili s areálem tábora a odešli s vedoucími k místní elektrárně za řekou. Zde se tábor změnil na olympijské výpravy, které začaly postupně přijíždět do olympijské vesnice. Při vstupní akreditaci dostal každý účastník her reprezentační dres, proběhlo společné focení, kapitán družstva se zapsal do pamětní knihy a vybraný sportovec z každého státu byl podroben dopingové kontrole.

A konečně tu byla sobota se slavnostním zahájením 17. olympijských her ve Vřesníku. Přesně v 10:03 začaly před zaplněné tribuny olympijského stadionu nastupovat výpravy všech 4 zemí, které se letošních her účastní – Česko, Španělsko, Austrálie a USA. Dorazili i významní hosté - Jan Kozák (starosta města Vřesník) a Petr Zuch (hejtman Vřesnického kraje). Po krátkém proslovu mluvčího olympijského výboru Tomáše Kaprálka pak právě starosta Jan Kozák a hejtman Petr Zuch společně letošní OH zahájil. Následovalo vztyčení olympijské vlajky, zapálení ohně a složení slibu rozhodčích a závodníků. Celý slavnostní program pak ukončila dvě kulturní vystoupení.

Sobotní odpoledne již přinese první souboje o olympijské medaile. Uskuteční se pětiskok, trojskok, oštěp a raketky, po svačině pak běh na 50 m a 50 m překážek. Celý den uzavře večerní běh na 300 m.